Ruokamatkailijan Lontoo

lontoo big ben

lontoo thames

lontoo thames

Lontoo on lempikaupunkini koko maailmassa. Lontoo on sykkivä, sähköinen, elävä. Lontoossa tunnen oloni enemmän itsekseni kuin missään muualla. Tämä on kaupunkini, tämä on kotini. Täällä on hyvä olla.

Paluu vanhaan kotikaupunkiini yli neljän vuoden tauon jälkeen tuntui jännittävältä, pelottavalta, suurenmoiselta. Kuljin kaupungin katuja kuin ensikertalainen, silmät, korvat ja suu avoinna kaikelle uudelle, hienolle ja maukkaalle.

Vaeltelin kiirrettömästi Thamesin varrella, ohi Shakespearen Globe-teatterin ja livahdin rantaan putkahtaneiden uusien pilvenpiirtäjien välistä tunnelmallisille pikkukaduille, tutuille ja tuntemattomille, vilkuillen ikkunoiden läpi putiikkeihin ja gallerioihin. Matkani suurin kulttuuriosio keskittyi kuitenkin johonkin aivan muuhun, nimittäin pitkäaikaiseen ja parantumattomaan Lindsay Lohan -pakkomielteeseeni.

lontoo thameslontoo globe

lontoo speed the plow lindsay lohan

Lindsay Lohan esiintyy parhaillaan Lontoon WestEndissä David Mametin näytelmässä Speed-the-Plow. Nopeimmat saattavat vielä ehtiä yleisöön, lauantaina 29.11. on viimeinen näytös. Näytelmä ei ole parhaasta päästä, mutta elämyksenä tämä oli minulle suurenmoinen. En edes nukahtanut kertaakaan koko näytelmän aikana, niin innoissani olin. Se ei välttämättä kuulosta suurelta, mutta minulle se on erittäin iso juttu.

lontoo speed the plow lindsay lohan

Borough Market – Lontoon parhaat ruokamarkkinat

borough market lontoo

borough market lontoo

borough market lontoo

borough market lontoo

London Bridgen kupeessa sijaitseva Borough Market on ehdottomasti Lontoon paras ruokatori. Keskiviikosta lauantaihin markkinoilla on tarjolla monenlaisia ruokia ja juomia herkullisesta terveelliseen. Tunnelma on ajoittain hektinen, mutta pohjimmiltaan palkitseva.

borough market lontoo

borough market lontoo

borough market lontoo vehnänorasmehu

london borough market lontoolontoo

lontoo

tate modern lontoo

no busking lontoo

Olen aina ajatellut osaavani englannin kielen lähestulkoon täydellisesti. Aiemmin mainitsemani sanfranciscolaisen pariskunnan luullessa minua amerikkalaiseksi en ollut edes yllättynyt, sillä tiedän aksenttini olevan melko lähellä autenttista yleisamerikkalaista englantia. Sanavarastoni on erittäin laaja. Kielitaitoni jätti minut pulaan viimeksi ala-asteella kun ensimmäisellä englannin oppitunnilla kysyttiin, miten sanotaan, että ulkona ”sataa lunta”. Vastasin yli-innokkaana idioottina ”It’s raining snow” enkä vieläkään voi antaa itselleni anteeksi.

Nämä arvet eivät parane koskaan.

Tällä kertaa opin kuitenkin Lontoossa myös uuden sanan. Busking. Nyt sana on päivittäisessä käytössä, ainakin kunnes ystäväni kyllästyvät siihen niin pahasti, että he pakkaavat minut pahvilaatikkoon ja lähettävät autiolle saarelle buskaamaan.

 

 

 

 

 

chinatown lontoo

chinatown lontoo dumplings

Monet Lontoon parhaista makuelämyksistä tulevat erittäin halvalla. Eläväinen ja tunnelmallinen Chinatown on täynnä mahtavia ravintoloita, joissa voi herkutella autenttisilla kiinalaisilla herkuilla pennosilla. Omia suosikkejani ovat dumplingsit, maukkaat nyytit täynnä meheviä täytteitä, joita ei valitettavasti suomalaisista kiinalaisista ravintoloista juurikaan saa. Lontoon parhaat dumplingsit olen syönyt Maotai Kitchen -ravintolassa (12 Macclesfield Street).

chinatown lontoo

lontoo

Nordic Bakery, 14A Golden Square

nordic bakery lontoo

nordic bakery lontooJos kiinalaisen ruoan sijaan kaipaa jotain kotoisampaa, kannattaa suunnata Piccadilly Circusin yläpuolella sijaitsevaan Nordic Bakery -nimiseen kahvilaan. Tässä suomalaislähtöisessä kahvilaketjun kahvilassa pääsee nauttimaan korvapuusteista, karjalanpiirakoista ja muista pohjoismaalaisista herkuista Artekin jakkaralla istuskellessaan. Täydellinen välietappi kiireisen Lontoo-päivän keskelle, varsinkin jos koti-ikävä uhkaa iskeä.

soho square lontoo

lontoo

lontoo

lontoo

shaftesbury avenue lontoo

wagamama lontoo

lontoo oxford street

Pohjoismaalaisen kahvilalounaan jälkeen jää vielä yltäkylläisesti aikaa kierrellä sateisen ja sumuisen Lontoon kuhisevia katuja ja aukioita. Samalla voi kerätä nälkää ja janoa seuraavaa ateriaa, iltapäiväteetä varten. Afternoon tea on kiistatta paras asia, mitä britit ovat koskaan tarjonneet maailmalle.

Conrad London St. James, 22-28 Broadway
afternoon tea conrad london st. james

Conrad St. Jamesin iltapäiväteellä tunnelma on ylellinen ja perinteikäs, mutta tarjoilu miellyttävän rentoa ja eläväistä. Lopputuloksena on hienostunut, mutta samalla rentouttava tunnelma.

Tarjolla on pieniä voileipiä sekä tuoreita skonsseja kerman ja hillon kera. Iltapäivän aterian kruunaavat valikoima perinteisiä brittikakkuja, joiden joukossa myös oma suosikkini, Battenberg-kakku.

Conrad St. James tarjoaa kuitenkin kaiken tämän lisäksi jotain melko uniikkia iltapäiväteen loistokkaassa maailmassa: freeflowing champagne. 35 punnan hintaan sisältyy siis valikoima herkullisia pikkupurtavia ja pikkumakeita, laajalta listalta valittu ensiluokkainen tee, sekä rajattomasti Laurent Perrierin shampanjaa. Tältä teekupposelta on vaikea poistua muuten kuin hymyssä suin.

The Pudding Bar, 26 Greek Street

the pudding bar soho lontoo

Ainakin alunperin tilapäisenä pop up -ravintolana Sohon ytimeen ilmestynyt The Pudding Bar tarjoilee vain ja ainoastaan jälkiruokia. Ravintolassa voi tilata myös kahdelle hengelle tarkoitetun makean maistelumenun, jonka jälkeen ei varmasti makeannälkä enää hetkeen vaivaa.

Maukkaiden kakkujen jälkeen voi vielä ottaa ilon irti Pudding Barin täydellisestä sijainnista ja hyppelehtiä Sohossa baarista toiseen, Pimm’s-kannuja tai Gin&Toniceja kurkkuunsa kaataen.

soho london lontoo

lontoo

chinatown london lontoo

london westend lontoo

whisky mist london lontoo

Lontoon yöelämä on maailman kärkiluokkaa, ja tarjontaa riittää moneen makuun. Lähestulkoon jokaisesta kadunkulmasta löytyy perinteinen tai ei-niin-perinteinen pub, varsinkin Sohon kadut ovat täynnä tunnelmallisia pieniä cocktail-baareja ja kuppiloita, ja kaupungissa on käsittämätön määrä jättimäisiä diskoteekkejä. Tai siis yökerhoja, niille jotka puhuvat normaalia suomea.

Lontoon yöelämässä vallitsevat myös Members Club -tyyliset ratkaisut. Kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä klubeihin sähköpostitse tai puhelimitse jos sisäänpääsy kiinnostaa. Lontoossa kaikki ovet aukeavat kunhan on kaunis, määrätietoinen ja valmis jonottamaan.

Oikealla näkyvässä kuvassa Whisky Mist (35 Hertford Street) ja sekalaiset yön sankarit.

london big ben lontoo

london piccadilly circus lontoo

brunch dishoom shoreditch london lontoo

Lontoossa monet yökerhot ovat auki viiteen tai kuuteen, joten seuraavana päivänä voi hieman väsyttää. Varsinkin jos lähti vielä sieltä baarista sanfranciscolaisen pariskunnan ja Liverpoolista kotoisin olevien nuorten taideopiskelijoiden kanssa Cambridge Circuksessa kadulla järjestettyihin block partyihin ja pääsi hotellille vasta aamuyhdeksältä. Silloin tarvitaan siis brunssia. Tuhtia, suolaista, rasvaista brunssia.

Dishoom Shoreditch, 7 Boundary Street

Industrial chic on päivän sana sisustuksessa, ainakin tässä modernissa intialaisessa ravintolassa, jonka brunssi on yhdellä sanalla sanottuna mahtava. Dishoomissa kannattaa kokeilla esimerkiksi pekonilla täytettyä naanleipää mausteisen curry-bbq-kastikkeen kera, sekä masala-papuja ja tuorepuristettuja mehuja.

dishoom shoreditch london lontoo

Shoreditchin hipsterialueella sijaitseva ravintola on täynnä detaljeja: nokkelasanaisia kylttejä, kuparilamppuja, vanhoja kirjoituskoneita (niitä vanhanaikaisia tietokoneita, joissa ei ole näyttöjä) ja kaikilla asiakkailla on parta. Lontoolaisen ylemmän luokan hipsteriyden ydin löytyy täältä, erittäin maukkaan ruoan ääreltä.london lontoo

london lontoo

london lontoo

lontoo

Hipsteribrunssin jälkeen Lontoon vierailijalla on monia vaihtoehtoja. Voi kierrellä Oxford Streetin tavarataloissa, käydä Harrod’sin Food Courtilla ihastelemassa somia herkkuja, tai voi suunnata Notting Hilliin Portobello Roadin antiikkimarkkinoille metsästämään upeita vanhoja huonekaluja, tauluja tai astioita. Samalla voi kurkistella sinne puistoon, jonne Julia Roberts ja se brittinäyttelijä murtautuivat siinä elokuvassa.

notting hill london lontoo

lontoo notting hill

Valinnoista huolimatta ilta tulee väistämättä uudelleen, ja silloin on taas syötävä jotain. Miksei siis suunnata suoraan huipulle, tämän hetken kuumimpaan ravintolaan?

Chiltern Firehouse, 1 Chiltern Street

chiltern firehouse london lontoo

chiltern firehouse crab donuts london lontoo

chiltern firehouse london

Chiltern Firehouse on vuoden 2014 kuumin ja halutuin ravintola, ei vain Lontoossa vaan kautta maailman. Andrè Balazs (Chateau Marmont, Standard-hotelliketju) on nerokkaasti nostattanut uteliaisuutta ja intoa pitämällä ravintolan ja sen yhteydessä sijaitsevan hotellin erittäin eksklusiivisena. Daily Mailin sivuilta on voinut lähikuukausina lukea päivittäin siitä kun Kylie Minogue, Kiefer Sutherland, Lindsay Lohan, J.J. Abrams, Uma Thurman ja muut valkokankaaltakin tutut hahmot ovat suunnanneet ravintolaan paparazzi-laumojen ohi.

Istuiko viereisessä pöydässä Miley Cyrus tai Madonna? Ei. Onko suurin matkan aikana näkemäni julkkis yhä Topshopin rullaportaissa bongaamani ruokaterapeutti Gillian Keith? Kyllä. Chiltern Firehouse on kuitenkin paljon enemmän kuin tämän hetken celebrity hot spot #1. 

Itse elämys on itse asiassa kaukana Hollywoodin pintakiillosta, hyvällä tavalla. Tunnelma on elegantti ja rauhallinen. Valokuvaus on ravintolassa periaatteessa kielletty, siksi omat kuvani ovatkin tärähtäneitä salaa otettuja kännykkäkuvia. Jos joku tarjoilijoista huomasi salakuvaukseni, he eivät olisi siitä minulle kuitenkaan huomauttaneet. Kaikki työntekijät olivat – paitsi käsittämättömän kauniita – niin kohteliaita ja samalla rentoja ettei heiltä osaisi edes kuvitella pahaa sanaa.

Ruoka on rentoa ja yksinkertaista, mutta erittäin maukasta. Raaka-aineet maistuvat itseltään. Alkuun kannattaa tilata baarilistalta ainakin Crab Donuts, käsittämätön sekoitus suolaista ja makeaa, merenelävää ja kuohkeaa donitsia. Ravintolassa käydessä kannattaa myös ehdottomasti piipahtaa alakerran saniteettitiloissa, jossa peilin takaa löytyykin salabaari ja sisäänkäynti erittäin salaperäiselle Watershed-jäsenklubille. Illallisen päätteeksi minut ja seurueeni saatettiin ravintolasta ulos keittiön kautta takaovesta kadulla odottavien paparazzien ja autonkuljettajien ohi. Minusta tuli kertaheitolla kantis.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Ruokamatkailijan Lontoo

  1. Paluuviite: Matkalla jonnekin: Ruokamatkailijan Lontoo | Jerryn keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s