Kesä San Franciscossa

san francisco mission dolores park

Olen matkustellut elämäni aikana suunnattoman paljon ja olen saanut matkoillani nähdä ja kokea uskomattoman paljon. Yksi tähänastisen elämäni ehdottomasti hienoimmista matkoista tapahtui kuitenkin toukokuussa 2013 kun suuntasimme parhaan ystäväni kanssa aurinkoiseen Kaliforniaan aloittamaan kesämme tyylillä.

San Franciscon kesäsää on pahamaineinen, ja aiemmalla vierailullani olinkin jo oppinut, että sade ja sumu saattavat yllättää hetkellä millä hyvänsä. Meille toukokuinen sää oli kuitenkin erittäin suotuisa.

Aikamme kaupungissa oli erittäin rajallinen, mutta uppouduimme San Franciscon rikkaaseen ja eläväiseen kulttuurin kertaheitolla. Yhdysvalloissa asuvien meksikolaisten cinco de mayo -juhla osui onneksi kohdalle juuri kun istuimme piknikillä aurinkoisessa Mission Dolores Parkissa. Puistossa oli juhlapäivän kunniaksi DJ, ihmiset joivat juomiaan värikkäistä muovimukeista, tanssivat paljain jaloin nurmikolla ja hyppivät hyppynarua kilpaa. Kaikkea hienoa hipsterihömppää siis.

mission dolores park cinco de mayomission dolores park

bi-rite creamery san francisco

Mission Dolores Park on täydellisellä sijainnilla Mission Districtin laidalla. Lähettyviltä löytyy runsaasti kivoja ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, joista voi hakea puistopiknikille eväitä. Varsinkin Tartine Bakeryn (600 Guerrero Street) leivonnaiset ja Bi-Rite Creameryn (3692 18th Street) jäätelöt ovat täydellisen kesäisiä puistoeväitä!

sff

San Francisco on erittäin helposti lähestyttävä kaupunki, suurelta osalta myös muotonsa vuoksi. Lähestulkoon neliötä muodostava kaupunkialue on erittäin tiivis ja välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä. Sähköbusseista ja raitiovaunuista muodostuva julkinen liikenne toimii erittäin hyvin ja kuljettaa hetkessä kaikkialle. Koko kaupungin voi periaatteessa kiertää vaikka yhdessä päivässä.

mission district san francisco

Mission District on karun kaunis ja urbaani alue täynnä mielenkiintoisia ravintoloita ja baareja. Me aloitimme iltamme Foreign Cinema -ravintolassa, jonka sisäpihaterassilla voi ruoan ja juoman lisäksi nauttia valkokankaalta esitetyistä ulkomaisista elokuvista. Ravintola tosin on usein niin täynnä kauniita ihmisiä ettei siinä paljoa ehdi elokuvaa vilkuilla.

mission district san francisco

foreign cinema san francisco

san francisco

Maisemaa Clift-hotellin huoneesta illalla (yllä) ja aamulla (alla)

san francisco

san francisco

san francisco

Ylämäkien ja alamäkien San Francisco on kuin loppumaton vuoristorata. osa kaduista on oikeasti niin jyrkkiä, että niitä on vaikea kulkea. Näkymät epätasaisella maastolla ovat upeita ja paikotellen voi nähdä helposti toiselle puolelle kaupunkia. Suuri osa kaupungin viehätystä onkin se kun raahautuu yhden mäen päälle, sitten kipittää seuraavaa mäkeä alas ja seuraavaksi aloittaa taas kiipeämisen.
san francisco

san francisco

san francisco nob hill

san francisco ferry building

Ferry Building Farmer’s Market Oakland Bay Bridgen kupeessa on oivallinen kohde viikonloppuaamun al fresco -brunssille. Lähiseudun maanviljelijät ja kauppiaat kokoontuvat viikonloppuisin lahden rannalle kaupittelemaan tuotteitaan ja tuoreita herkkujaan.

Ostettua ruokaa yhdestä kojusta, juomaa toisesta ja pikkumakeaa kolmannesta voi ihailla maisemia silloille ja Alcatraz-vankilasaarelle.

Täällä kannattaa kuitenkin varoa paikallista villiä luontoa. Hevosen kokoinen lokki hyökkäsi paikalle juuri kun poseerasin valokuvia varten ja meinasi syödä kauniit hiukseni tai kauniin aamiaiseni. Selvisin kuitenkin elossa ja ehjänä, koska olen nopea kuin ninja.

hevosen kokoinen lokki

san francisco

pier 39 san francisco

pier 39 san francisco

Aamiaisen jälkeen on helppo jatkaa matkaa rantaa pitkin kohti Pier 39 -ostoskekusta. Itse ostoskeskus on täydellinen paikka niille, jotka haluavat nähdä lihavia turisteja ja uskomattoman monta vyölaukkua. Itse kuitenkin suosittelen kurkkaamaan vain laiturin länsipuolella loikoilevat merileijonat!

Seuraavaksi rannalla tulee vastaan Fisherman’s Wharf, joka tuntuu olevan myös täysin turisteja varten pyörivä kaupunginosa. Tuoreita rapuja, herkullisia keittoja ja sourdough-leipää löytyy runsain mitoin, mutta autenttista tunnelmaa saa etsiä kiven alta.

san francisco fisherman's wharf

fisherman's wharf san francisco

golden gate san francisco

Golden Gate -silta on yksi San Franciscon tunnetuimmista ja kauneimmista symboleista

lombard street san francisco

san francisco

castro san francisco

castro san francisco

Aurinkoisena iltapäivänä kannattaa suunnata kohti Twin Peaks -kukkulaa, josta avautuu upeat maisemat kaupungin ylle. Matkan varrella voi vilkaista myös Castro-kaupunginosan tarjontaa. Aiemmin Pikku-Skandinaviana tunnettu laajalti suomalainen alue on tällä hetkellä ehkä homoin paikka koko maailmassa.

Me olimme varautuneet Twin Peaks -kiipeilyyn ja huipulta avautuviin maisemiin mahtavilla eväillä täytetyllä laukulla. Tässä vaiheessa San Franciscon sää kuitenkin petti meidät. Sankka sumu ilmestyi kuin tyhjästä ja yhtäkkiä maisema tuntui katoavan kokonaan. Ei siinä sitten voinut muuta kuin juoda roséviiniä suoraan paperipussilla peitetystä pullosta ja sitten suunnata lannistuneena takaisin alas.

twin peaks san francisco

san francisco sumu

San Franciscon sumu hälvenee useimmiten yhtä nopeasti kuin se saapuu, ja yhtäkkiä sää onkin taas aurinkoinen

san francisco

chinatown san francisco

san francisco chinatown

San Franciscon Chinatown on yksi maailman suurimmista ja suureleisimmistä

san francisco

painted ladies san francisco

Alamo Square ja Painted Ladies -nimeä totteleva rivi kauniita vanhoja taloja on yksi suosikkipaikoistani kaupungissa. Kauniisti entisöidyt viktoriaaniset talot (jotka tunnetaan myös Siskoni on noita -taloina) muodostavat modernin suurkaupunkitaustan kanssa mielenkiintoisen kontrastin puistopiknikin maisemaksi. Tässä kiteytyy San Franciscon luonne ja tunnelma. Vastakohtia, monimuotoisuutta, perinteistä ja uutta.

San Francisco on sellainen hiljainen vaikuttaja, joka hurmaa kuin huomaamatta. Yhtäkkiä huomaa kaipaavansa takaisin jatkuvasti.

Meille San Francisco oli kuitenkin vasta ensimmäinen etappi ikimuistoisella matkalla. Seuraavaksi edessä oli kaupungin pohjoispuolella odottava Napa Valleyn viinialue ja road trip Kalifornian rannikkoa pitkin aina Los Angelesiin asti.

To be continued…

 

 

 

 

san francisco

49 mile scenic drive

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s