Los Angelesin monet kasvot

los angeles

Saavuimme Los Angelesiin idästä Calabasasin ja the Valleyn kautta. Aavikkomainen autio maisema teki pian tilaa elokuvien nimistä tutuille kaduille, kuten Sunset Boulevard ja Mulholland Drive. Studio Cityn kautta Hollywood Hillseille (tai siis the Hillseille) ja yhtäkkiä olimmekin saapuneet viihdeteollisuuden epikeskukseen, Hollywoodiin. Tarkemmin sanottuna West Hollywoodiin. Tuntui jokseenkin haikealta luopua vuokra-autosta, jossa oli viimeisen viikon aikana koettu ja nähty kaikenlaista. Nyt oli kuitenkin aika siirtyä eteenpäin.

maps to the stars los angeles

Ensivaikutelma Los Angelesista oli erikoinen. Vähän kuin loppumaton parkkipaikka, vuorotellen huoltis ja apteekki, huoltis ja apteekki, Starbucks, huoltis ja apteekki… Pian saavuimme kuitenkin ensimmäisen LA-illan määränpäähämme, legendaarisen Chateau Marmontin porteille.

CHATEAU MARMONT, 8221 Sunset Boulevard, West Hollywood, Los Angeles

chateau marmont

chateau marmont

1920-luvulla rakennettu ja sittemmin legendaariseen asemaan Hollywoodin kerman turvapaikkana noussut Chateau Marmont on ylellisyyttä alusta loppuun. Chateau’ssa, kuten paikan ystävät sitä tuttavallisesti kutsuvat, ovat asuneet kaikki Hollywoodin kulta-ajan tähdistä (Errol Flynn, Greta Garbo, Marilyn Monroe ja James Dean) tuoreempiin tähtiin, kuten Leonardo Dicaprio ja Sandra Bullock. 1950-luvulla Elizabeth Taylor piti kattohuoneistoa varattuna itselleen jatkuvasti, kaiken varalta. Sofia Coppola kuvasi Somewhere-elokuvansa täällä. Lindsay Lohan asui Chateau’ssa useita vuosia, kunnes pari vuotta sitten epäonninen tähti häädettiin maksamattomien laskujen vuoksi.

Chateau Marmontissa on vain 63 huonetta, joista osa on irrallisia mökkejä ja bungaloweja päärakennuksen ulkopuolella. Intiimin hotellin tunnelma on rauhoitettu, ylellinen, paheellinen. Huoneissa soi pehmeä jazz kun vieraat saapuvat. Viiden tähden palvelu, ensiluokkaiset materiaalit ja moitteeton tyylikkyys kutsuvat ihanan liialliseen kulutusjuhlaan, josta Hollywood on tunnettu. Kaikkea on loputtomiin eikä huomisesta ole huolta.

Chateau’n allasalue on erittäin idyllinen ja viehättävä, ranskalaista maalaistunnelmaa henkivä keidas. Altaaseen ei kuitenkaan kannata pulahtaa, sillä kuulemani mukaan Kirsten Dunst uittaa koiraansa siellä harva se päivä. Valokuvaus hotellialueella on ankarasti kielletty, jotta tärkeillä vierailla olisi edes hetkellisesti oikeus yksityisyyteen. Itse tietenkin räpsin salakuvia kännykälläni aina kun mahdollisuus esittäytyi.

chateau marmontchateau marmontchateau marmont

Jos Chateau’ta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla niin sanoisin charmikas. Samaa charmia löytyy yltäkylläisesti myös Marmontin ravintolasta, joka sijaitsee linnan vehreällä sisäpihalla ja täyttyy ilta toisensa jälkeen viihdemaailman laidalla odottavista innokkaista bisnesvaikuttajista, malleista ja toiveikkaista näyttelijä/laulaja/tarjoilijoista.

Ruoka ei turhia kehuja ansaitse, mutta tunnelma paikassa on vailla vertaa. Epävirallinen pukukoodi on selkeästi tummat ylisuuret aurinkolasit, satelliittilautasen kokoinen hattu ja ylevä asenne.

Illallisen jälkeen piipahdimme nopeasti huoneessamme ja huomasimme, että hotellin turndown service oli käynyt ”avaamassa sänkymme”, tuonut yöpöydille viilennettyä vettä ja asettanut tohvelit molemmin puolin sängyn viereen. Olimme niin otettuja/säikähtäneitä tästä palvelusta, että karkasimme pikaisten spontaaneiden sviittibileiden jälkeen hotellin baariin.

Erillisessä rakennuksessa sijaitseva Bar Marmont (8171 Sunset Boulevard) on tyylikäs ja tunnelmallinen, useasta pienestä huoneesta koostuva baari, joka jatkaa hotellin dekadenttia tunnelmaa. Paikka on tuttu mm. Lindsay Lohanin The Canyons -elokuvasta. Ulkopuolella paparazzit odottelevat yötä päivää saadakseen edes pienen vilauksen (ja yhden hyvän kuvan) sisällä välkehtivistä tähdistä.

chateau marmont

chateau marmont

west hollywood

boulevard3 los angeles

West Hollywoodin yöelämä on pintaliidon perikuva. Enemmän on ehdottomasti enemmän Hollywoodissa. Yhdeksi illanviettokohteeksemme valikoitunut Boulevard3 oli yksi omituisimmista paikoista, jossa olen ikinä käynyt. Yökerhon sisäpihalla altaan päällä keinui Playboyn Playmateja bikineissä ja kaikki ihmiset yrittivät vaikuttaa todella tärkeiltä ja suurilta, vaikkeivat he todellisuudessa olleet juuri ketään.

Karkasimme melko nopeasti läheiselle huoltikselle syömään ”naked burgereita”, jotka houkuttelevasti nimestään huolimatta eivät ole fiksuja hankintoja.

Downtown-alueella kävimme vanhaan sähkötehtaaseen avatussa yökerhossa, jossa oli kiva tunnelma ja näyttäviä akrobaatteja esiintymässä, mutta kaiken kaikkiaan Losin yöelämä jäi vielä vähän vieraaksi. Sähkötehtaastakin karkasin läheiselle taco-kojulle, jossa lauma innokkaita tyttöjä yritti houkutella minua vine-videoonsa, vaikka toistuvasti sanoin heille, että I just wanna eat my tacos.

 

 

HOLLYWOOD

hollywood boulevard

hollywood boulevardhollywood boulevard

hollywood boulevard

hollywood boulevard

Hollywood Boulevard ei ole sellainen paikka, jossa haluaisin viettää yhtään enempää aikaa kuin on pakko. Siellähän ne Walk of Famen tähtikaakelit ja vanhat elokuvateatterit olivat, mutta niin oli myös loputon määrä mauttomia ostareita ja tuhat rumaa turistia vyölaukuissaan. Kadun laidalta alkava Runyon Canyonin patikointireitti sen sijaan on paikka, jossa voisin seikkailla vaikka päivittäin.

RUNYON CANYON PARK

runyon canyon

runyon canyon

Losangelesilaiset eli losangelenot ovat erittäin urheilullista kansaa. Rannalla asuvat surffaavat, kanjoneissa asuvat patikoivat. Itse olin vuosikausia epäröivä patikoinnin suhteen, mutta lopulta minulle selvisi, että se on vain rivakkaa kävelyä ylämäessä. Ihan kivaa puuhaa.

Runyon Canyon on monesta syystä kaupungin paras patikointipaikka. Huipulta avautuvat panoraamanäkymät kaupungin ylle ja Hollywood-kyltille ovat yksi. Toinen on loputon rivistö mahdottoman kauniita ihmisiä, jotka patikoivat alueella erittäin vähissä vaatteissa. Tänne pervojen kannattaisi tulla piknikille.

runyon canyon

runyon canyon los angeles

THE STANDARD DOWNTOWN LA, 550 South Flower Street

the standard downtown la

the standard downtown la

the standard downtown la

the standard downtown la

the standard downtown la

downtown los angeles

the standard downtown la

the standard downtown la

Los Angelesin matkamme loppuajaksi suuntasimme nuorekkaampiin maisemiin Downtown Losiin ja The Standard -hotellille urbaanien maisemien keskelle. Tämä hotellielämys oli täysin erilainen kuin Chateau Marmont, mutta monin tavoin vähintään yhtä hyvä. Tunnelma oli vähän kuin tyylikkäällä ruotsinlaivalla, bileet päällä 24/7. Sunnuntai-iltapäivisin allasalueella ei saanut juoda vettä omasta muovipullosta, mutta gt:tä ilmestyi eteen loputtomana virtana. Oli häkellyttävän hienoa humaltua helteisenä iltapäivänä allasbileissä pilvenpiirtäjien ja kauniiden ihmisten ympäröimänä. Yksi LA:n ehdottomista must do -asioista.the standard downtown la

the standard downtown la

Allasbileet jatkuivat helposti yön pimeille tunneille asti, mutta seuraavana päivänä väsyneen olon pelasti aina hotellin aamiainen

the standard downtown la

the standard downtown la

the standard downtown la

Standard-hotellin kuntosali oli vähintäänkin ”erikoinen”: skottiruutukuvioinen kokolattiamatto, puupaneeliseinät ja kehystettyjä kuvia Wonder Womanista ja 1970-luvun Arnold Schwarzeneggerista

DOWNTOWN LOS ANGELES eli DTLA

downtown la

downtown los angeles

downtown los angeles

Los Angelesin Downtown-alue on erittäin mielenkiintoinen. Paikotellen New Yorkia muistuttava eläväinen urbaani maisema on tarkemmin tarkasteltuna melko ränsistynyt. Urbaani rappeutuminen on läsnä lähes kaikkialla. Aluetta reunustavat loputtomat moottoritiet, joilla tuntuu olevan ruuhkaa aamusta aamuun. Kaduilla kuulee puhuttavan lähinnä espanjaa, ja yhdessä ravintolassa minulle jopa suututtiin ruokaa tilatessani kun olin kehdannut tulla Los Angelesiin vaikken puhu täydellisesti espanjaa.

downtown los angeles

dtla

Downtown-alue on erittäin jakaantunut. Sieltä löytyy paljon design-hotelleja ja hyviä ravintoloita, mutta joillain kaduilla Downtownilla ja sitä rajaavalla Skid Row -alueella tunsi paikotellen olonsa hieman uhatuksi. Yhtenä iltana suuntasimme Gwyneth Paltrow’n kehumaan Bestia-ravintolaan ja päätimme kävellä, koska se on ihan tuossa lähellä ja matkalla näkee kivasti maisemia. Yhtäkkiä ympärillä oli vain kodittomia ihmisiä, jotka työnsivät ostoskärryissä koko omaisuuttaan ja puhuivat aggressiivisesti itsensä kanssa. Hämärillä kujilla käytiin huumekauppoja ja heiluteltiin aseita kunnes poliisipartio sai jengit hajaantumaan. Muutamaa korttelia myöhemmin poliisiautoja ei enää näkynyt. Jälkikäteen ajateltuna olisi voinut ottaa taksin. Gwyneth Paltrow ei varmasti kävellyt illalliselleen.

downtown los angeles

downtown la

BESTIA, 2121 7th Place

Itse ravintola oli erittäin miellyttävä elämys. Äänekäs ja eläväinen ruokasali on täynnä kuparia, metallia, paljasta tiiliseinää ja iloisia ihmisiä. Avokeittiössä taiotaan maukkaita annoksia, jotka on kaikki tarkoitettu jaettaviksi pöydän kesken. LA Magazine nimesi taannoin ravintolan pizzat kaupungin parhaiksi, mutta ruokalistalta voi tilata mitä tahansa ja poistua tyytyväisenä ja kylläisenä.

bestia los angeles

bestia los angeles

downtown la

Downtown ei ole pelkästään urbaania rappeutumista, kodittomia ja Gwyneth Paltrow’n suosikkiravintoloita. Hotellimme ulkopuolella kuvattiin koko viikko suurta toimintakohtausta Kevin Hartin Ride Along -elokuvaan, jonka taustalle minäkin tahtomattani jouduin kun yritin vain kävellä lähikauppaan ostamaan kännykkälaturia Chateau Marmontiin unohtuneen tilalle.

Alue on foodien unelma. Mahtavia maalaismarkkinoita, rentoja ravintoloita ja loputon valikoima autenttista meksikolaista ruokaa teki ainakin minut erittäin onnelliseksi. Yksi suosikeistani on Bäco Mercat (408 South Main Street, DTLA).

downtown la

bäco mercat los angeles

bäco mercat los angeles

calle olvera

calle olvera los angeles

calle olvera los angeles

Downtown-alueella meksikolaiset juuret näkyvät katukuvassa muutenkin kuin taco-truckeina. Calle Olveira, Los Angelesin vanhin katu, on täynnä mariachi-bändejä ja margaritoja. Kuin miniloma Meksikoon.

MELROSE AVENUE

melrose avenue the village idiot los angeles

Melrose Avenue on yksi suosikkikaduistani koko kaupungissa, eikä ainoastaan sen takia, että sitä risteää myös Melrose Place, joka antoi nimensä myös kaikkien aikojen parhaalle saippuasarjalle. Loputtoman pitkän kadun varrella on vieri vieressä mahtavia ravintoloita. Varsinkin makrobioottisia herkkuja tarjoavat M Café de Chaya (7119 Melrose Avenue, West Hollywood) ja Urth Caffé (8565 Melrose Avenue, West Hollywood) ovat visiitin arvoisia!

melrose avenue los angeles

macrobiotic los angeles

macrobiotic los angeles

melrose avenue los angeles

VENICE, Los Angelesin tunnelmallinen Venetsia

venice los angeles

venice los angeles

the tasting kitchen los angeles

the tasting kitchen los angeles

the tasting kitchen los angeles

the tasting kitchen los angeles

local 1205 los angeles

Venice on yksi suosikkiosiani koko kaupungissa. Alueella vallitsee leppoisan pikkukaupungin tunnelma. Kaikki tuntuvat tuntevan toisensa ja kaikilla on kivaa. Ympärillä pörrää vähäpukeisia rullaluistelijoita ja surffareita. Joku istuu nurmikolla tai rannalla soitellen kitaraa ja poltellen (laillista lääke-)marijuanaa. Italian Venetsiaa mallinaan pitänyt Venice ei kauniista kanaaleistaan huolimatta tuo juurikaan mieleen eurooppalaista esikuvaansa, mutta omana itsenään Kalifornian Venetsia on raikas tuulahdus L.A.:n betoniviidakon keskellä.

Venice on myös yksi kaupungin parhaista ruokakohteista. Abbot Kinney Boulevard on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita ja kahviloita. Alueelle kannattaa suunnata esimerkiksi rennolla lauantai-brunssille, jonka jälkeen voi raahautua Venice Beachin rantabulevardille ja Santa Monican laiturille jatkamaan aurinkoista päivää.

santa monica los angeles

muscle beach los angeles

Legendaarinen Muscle Beach Venicessä

santa monica los angeles

santa monica los angeles

shutters on the beach santa monica

Shutters on the Beach (1 Pico Boulevard, Santa Monica) oli minulle eräänlainen pyhiinvaelluskohde. Hotellin aulabaarista ja sen terassilta avautuvat mahtavat näkymät Venice Beachille ja merelle sekä (jos oikein kurkottaa) pohjoisessa lymyävällä Santa Monica Pierille.

Hamptons yacht club -tunnelmaa henkivän baarin asiakkaat ovat kaikki pukeutuneet Ralph Laureniin ja Gantiin ja heidän hiuksensa on kammattu huolellisesti. He keskustelevat kohteliaasti kohteliaista aiheista. Raikkaiden cocktailien lisäksi baarissa on erinomainen viinivalikoima.

Mikään näistä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi tämä kyseinen baari ja hotelli on minulle tärkeä. Juuri ennen matkaamme lempinäyttelijäni ja suosikki-ihmiseni koko maailmassa Lindsay Lohan oli saanut tänne porttikiellon. Miestenhuoneessa käydessäni olin häkeltyä ajatellessani, että Lindsay Lohan on snortannut kokaiinia tässä samassa kopissa. Hieno elämys pakkomielteiselle fanille.

santa monica los angelessanta monica los angeles

Venice Beach on varsinkin viikonloppuisin erittäin täynnä porukkaa. Me emme viettäneet rannalla kovinkaan paljoa aikaa, vaan kiertelimme alueen ravintoloita ja baareja. Tilatessani lasin viiniä yhdessä kuppilassa minulta kysyttiin henkkarit ja sen jälkeen onniteltiin syntymäpäiväni johdosta. Ensin olin vähän hämilläni, mutta sitten tajusin. Syntymäpäiväni on viides marraskuuta ja olimme ravintolassa toukokuun 11. päivä – eurooppalainen formaatti ensin päivä-sitten kuukausi siis sotki kommunikaatiota tarjoilijan kanssa. Ei se mitään, kiitin onnitteluista ja odotin ilmaista onnittelujuomaa jota ei koskaan saapunut.

Hauskan ja kostean iltapäivän päätteeksi jumituimme tunniksi ruuhkaan moottoritielle ja yhtäkkiä meillä olikin kiire hautausmaalle.

los angeles

HOLLYWOOD FOREVER CEMETERY ja Cinespian elokuvaillat… hautausmaalla

hollywood forever cemetery

Hollywood Forever Cemetery on hulppea ja vehreä puistomainen alue. Se on myös ihan oikea hautausmaa; sinne on haudattu ruumiita. Nimensä mukaisesti alueelle on haudattu lukuisia Hollywoodin historiallisia tähtiä ja lahjakkuuksia. Rudolph Valentino, Cecil B. DeMille ja Victor Fleming ovat kaikki löytäneet viimeisen lepopaikkansa täältä. Aluetta ei kuitenkaan ole rauhoitettu vainajia muisteleville ystäville ja sukulaisille. Ei, Los Angelesissa toimitaan toisin. Täällä peritään 15 dollarin sisäänpääsymaksu, laitetaan DJ soittamaan musiikkia ja näytetään kesälauantaisin Hollywoodin klassikkoelokuvia.

Tapahtuma saattaa kuulostaa hämmentävältä, mutta todellisuudessa tilaisuudet ovat erittäin kunnioittavia menehtyneitä sekä heidän synnyttämäänsä historiaa kohtaan. Hautausmaalla ei ole juurikaan valoja, joten kaupungin valosaasteet eivät leviä sen ylle yhtä voimakkaana kuin toisaalla. Illan pimennyttyä tähtitaivas on selkeästi nähtävissä hautausmaan yllä samalla kun Hollywood-tähtien parhaat päivät välkkyvät valkokankaalla, ja samalla kun heidän maalliset jäänteensä makaavat kaikkialla ympärillä. Nämä elokuvaillat ovat surrealistinen ja ainutlaatuinen elämys, joka tiivistää tämän kaupungin tunnelman kätevään pakettiin.

cinespia hollywood forever cemetery

hollywood forever cemetery cinespia

hollywood forever cemetery

GRIFFITH OBSERVATORY – Los Angelesin parhaat näkymät

griffith observatory los angeles

griffith observatory los angeles

los angeles

los angeles

griffith observatory los angeles hollywood

Griffith Observatory on Los Angelesin paras turistikohde. Se ei kuitenkaan vedä puoleensa turisteja, ja siinä sen hienous seisookin. Näköalapaikalle kannattaa suunnata juuri ennen auringonlaskua, jolloin upeat kaupunkinäkymät ehtii nähdä sekä auringonvalossa että pimeän jälkeen. On sanoinkuvaamattoman upea elämys nähdä kun hämärän tullen kaupungin valot alkavat syttyä yksitellen. Los Angeles on käsittämättömän laajalle levittäytynyt kaupunki, ja ylhäältä päin katoessa sen vasta oikeasti käsittää. Täältä on myös parhaat näkymät Hollywood-kyltille sekä Hollywood Hillseille.

hollywood los angeles

los angeles

Valomeri-käsitteen ymmärtää paremmin nähtyä miljoonakaupungin valojen syttyvän iltahämärällä. Kaupungin valojen kimallus, värinä ja vilkkuminen todella synnyttää mielikuvan kaukaisuudessa aaltoilevasta valtamerestä. Viimeisetkin auringon säteet katoavat horisonttiin ja pian jäljellä on vain pimeys ja valot.

los angeles

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s