Ihana Istanbul

istanbul

istanbul galata

Istanbul on ihmeellinen ja ihana kaupunki, jonka kahdet kasvot tarjoavat suurenmoisia elämyksiä. Toisaalta kaupunki on yllättävän moderni ja eläväinen, toisaalta taas muinainen historia ja vanhat tavat korostuvat huomattavasti. Bosporinsalmi jakaa kaupungin kahtia eurooppalaiseen ja aasialaiseen puoleen, mutta selkeää jakoa modernin ja klassisen Istanbulin välille on vaikea tehdä – niin eurooppalainen kuin aasialainen puoli tarjoavat molempia elämyksiä.

Istanbulissa samaan päivään mahtuukin helposti moderni lounas ja shoppailua Beyoglussa, trendikahviloita ja taidegallerioita Karaköyssa ja moskeijoita sekä basaareja historiallisella puolella tai perinteisiä pyöriviä dervissejä Galatasarayn kaupunginosassa.

galata mevlevi hanesi istanbul whirling dervish

Siitä puheen ollen, pyörivät dervissit ovat siis niitä hulmuaviin valkoisiin hameisiin pukeutuneita miestanssijoita, joita on joka toinen vuosi Turkin euroviisuesiintyjän taustatanssijoina. Tämä perinteinen muslimiseremonia pohjautuu siihen, että tanssi kuljettaa miehet lähemmäksi jumalaansa.

Itse kävin tutustumassa seremoniaan sunnuntaina valvottuani koko edeltävän yön kaupungin villeissä yökerhoissa (ja sen jälkeen paikallisessa ensiavussa), joten poikien pyörimisestä meni omakin pää pyörälle ja tuli vähän paha olo. Jumalainen olo jäi saavuttamatta myös edellisen illan tanssilattialla, mutta hauskaa kyllä oli.

galatasaray istanbul

Istanbul on niin käsittämättömän laaja ja suuri kaupunki (korkeimmat arviot väittävät kaupungin ja lähialueiden asukasluvuksi lähes 20 miljoonaa ihmistä) ettei siitä muutamassa päivässä saa edes käsitystä. Itselleni tämä oli jo toinen Istanbulin visiitti ja itsessään huomattavasti antoisampi kuin ensimmäinen, kymmenen vuotta aiemmin toteutettu reissu. Varmasti sekä matkailija että kohde ovat kymmenessä vuodessa kypsyneet parempaan suuntaan.

galatasaray istanbul

galatasaray istanbul

Istanbulin eurooppalaisella puolella tuntuu olevan trendinaapurustoa toisen vieressä. Beyoglu, Cihangir ja Karaköy ovat kaikki täynnä kivoja kahviloita ja ravintoloita, kauppoja ja baareja sekä museoita ja gallerioita. Oma suosikkini on Istanbul’74, jossa oli keväisen vierailuni aikaan yhden lempitaiteilijani, Robert Montgomeryn, näyttely.

istanbul74 istanbul robert montgomery

istanbul74

robert montgomery istanbul74

istanbul

Istanbulin pääostoskatu Istiklal Caddesi on aina täynnä ihmisiä, niin päivisin kuin öisin. Katu on periaatteessa kävelykatu, mutta välillä ihmismeren läpi livahtaa vanhanaikainen raitiovaunu. Kadun varrella on loputon virta kauppoja, ravintoloita ja leipomoita. Täältä löytyy monenlaisia paikallisia herkkuja maisteltavaksi. Oma suosikkini on ehdottomasti künefe, joka on kuin juustolla täytetty baklava.

katuruokaa istanbulissa

Yksi suurimmista vetonauloista Istanbulissa ihan yleisesti ottaen on ruoka. Kaupungissa on runsaasti ensiluokkaisia gourmet-ravintoloita, mutta minun sydämeni vei kaupungin katuruokatarjonta. Edes hämärälle sivukujalle parkkeeratun rähjäisen pakettiauton takakontista ostettu sämpylä tai sen tuoma ruokamyrkytys eivät latistaneet intoani.

katuruokaa istanbulissa

katuruokaa istanbulissa istanbul

istanbul beyoglu

Keväisin, useimmiten huhtikuussa, Istanbulissa järjestetään kansainväliset filmifestivaalit, jotka kasvavat vuosi toisensa jälkeen suuremmaksi ja suuremmaksi tapahtumaksi. Tänä vuonna kävin festivaaleilla katsomassa Ryan Goslingin Lost River -elokuvan, jolle Cannesin ensi-illassa oli kuulemma buuattu. Leffan nähtyäni on helppo ymmärtää, miksi sille buuattiin. Hyvää siinä oli kuitenkin se, että se pakotti minut aasialaiselle puolelle, Kadıköyn kaupunginosaan, joka tulee lähivuosina varmasti kovaan nosteeseen trendinaapurustona.

Myös lauttamatka Bosporinsalmen yli yön pimeydessä oli erittäin vaikuttava elämys.

istanbul kadiköy karaköy bosporinsalmi

istanbul beyoglu

Istanbul ei rauhoitu pimeän tullen, päinvastoin se herää toden teolla eloon vasta auringon piilouduttua. Varsinkin Beyoglun alue on erittäin riehakasta viikonpäivästä välittämättä. Istanbulin yössä minulla on ollut hauskimmat bilehetket vuosikausiin. Jopa niin hauskaa ettei siitä kehtaa tähän edes enempää kirjoittaa.

istanbulistanbul

istanbul

KARAKÖY

karaköy istanbul

karaköy istanbul

Karaköy on yksi lempinaapurustoistani Istanbulissa. Vanha teollisuusalue on täynnä hauskoja kahviloita ja terassiravintoloita, leipomoita ja pikkupuoteja. Karun kaunis naapurusto on saatu erittäin tunnelmalliseksi ja jopa viehättäväksi ja se on täynnä iloisia nuoria ihmisiä.

Naapuruston laidalla avautuu mahtava näkymä Bosporinsalmelle ja sen yli. Täältä lähtevät myös lautat muihin kaupunginosiin.

karaköy istanbul

istanbul

Bosporinsalmen toisella puolella odottaa historiallinen Istanbul, joka on täynnä moskeijoita, basaareja, rukouskutsuja ja katukaupustelijoita. Tämä puoli kaupungista on monin tavoin hektisempi kuin moderni puoli, mutta erilaisin tavoin.

istanbul

istanbul

istanbul

istanbul hagia sophia aya sofya

istanbul eminönu

istanbul bazaar

Kapalıçarşı eli Istanbulin Grand Bazaar on erittäin laaja peitetty basaari täynnä yllättävän kohteliaita kauppiaita ja sävähdyttäviä tuotteita. Itselleni mukaan tarttui pari värikästä ja koristeellista kulhoa, mutta mukaan olisi luultavasti tarttunut pari massiivista lyhtyäkin ellei niiden kuljettaminen olisi niin vaikeaa.

Lähellä sijaitsevat maustemarkkinat ovat myös vierailun arvoinen elämys. Täältä kannattaa ostaa mausteita kotiin vietäväksi. Myös baklava ja turkish delight ovat täällä voimakkaasti edustettuina, ja minä tunnetusti olen onnellinen missä tahansa, mistä saan baklavaa.

istanbul Kapalıçarşı

istanbul maustemarkkinat sahrami
istanbul

Istanbul voi olla eri ihmisille eri asioita. Minulle se ainakin on monia asioita samassa paketissa. Istanbul tuntuu siltä kuin siinä olisi sekoitettu kahdeksan täysin erilaista kaupunkia yhdeksi suurkaupungiksi. Istanbul on häkellyttävä, ärsyttävä, äänekäs, lumoava, monipuolinen ja täynnä potentiaalisia seikkailuja. Istanbul on yksi lempikaupungeistani.

karaköy galata istanbul

istanbul

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s