Gozo & Comino, Maltan kauneimmat saaret

GOZO

gozo comino malta

Luulin pitkään, että Malta on vain yksi saari. Todellisuudessa tämä saarivaltio kuitenkin koostuu useammasta saaresta, ja paikan päällä pääsaaren pienemmät kaverit osoittautuivat huomattavasti hurmaavammiksi.

Gozo ja Comino ovat tällä hetkellä erityisen kovassa nosteessa, koska Angelina Jolie kuvasi tulevan elokuvansa täällä Brad Pittin kanssa. By the Sea -elokuva sijoittuu 1970-luvun ranskalaiseen pikkukylään ja Gozon kyliä kierrellessä on helppo ymmärtää, miksi tämä valikoitui kuvauspaikaksi – saarella vallitsee hieman väljähtänyt ja hiljainen pikkukaupungin tunnelma.

victoria gozo

gozo azure window malta

Vaikuttavinta ja kauneinta Gozon saarella on kuitenkin sen luonto. Sisämaassa saari on vehreämpi kuin Maltan pääsaari, mutta rannikolla karun kauniit kiviseinät muodostavat saaren suosituimman nähtävyyden. Täällä Renny Harlin kuvasi Geena Davisin kanssa Kurkunleikkaajien saarta, ja se jos jokin on minulle suuri meriitti. Ehkä paras suomalaisen ohjaajan tekemä merirosvoelokuva ikinä.

gozo azure window malta

Alla näkyvä Azure Window on yksi Maltan suosituimmista tai ehkä jopa suosituin nähtävyys. Tämä upea luonnonihme on todella vaikuttava näky, jota toki hieman häiritsee se, että päivittäin typerät turistit kiipeävät toistuvista kielloista huolimatta hauraan kielekkeen päälle. Ei kuulemma mene enää montaa vuotta ennen kuin koko komeus sortuu vuosikausien kulutuksen vuoksi. Kannattaa siis käydä katsomassa vielä kun ehtii!

azure window malta gozo

COMINO

comino malta blue lagoon

Gozosta on erittäin lyhyt merimatka viereiselle Cominon saarelle. Lyhyestä välimatkasta huolimatta se tuntuu aivan toiselta maailmalta. Sininen meri muuttuu hiljalleen vihreämmäksi ja vihreämmäksi ja yhtäkkiä se on kirkkainta turkoosia vettä, mitä ikinä on missään nähnyt. Tämä on Blue Lagoon.

comino blue lagoon malta

comino malta

Cominon asukasluku on tällä hetkellä neljä, eli saari on käytännössä autio yhtä maanviljelijäperhettä lukuun ottamatta. Upean Blue Lagoonin lisäksi saarella on mahtavia patikointireittejä, kauniita pieniä hiekkarantoja sekä uniikkia luontoa. Nimensä saari on saanut aikoinaan täällä menestyneen kuminan mukaan, mutta itse en patikoidessa kuminaan törmännyt.

comino malta

comino malta blue lagoon

Myös Cominon saari on tunnettu elokuvista. Brad Pitt kävi täällä kuvaamassa kammottavan tylsää Troija-leffaansa ja Madonnakin kuvasi täällä jonkun haaksirikkoleffan. Täällä elokuvaryhmien jäljet eivät kuitenkaan näy eikä turistilaumojakaan ainakan off-seasonilla ollut liikaa. Saarella on vielä mahdollista päästä hetkellisesti toteuttamaan haaksirikko-fantasioitaan.

comino malta blue lagoon

comino malta

Saaren pohjoispuoli on täynnä massiivisia luolastoja, joihin on helppo lipua sisään isommillakin veneillä.

comino malta

Slieman rantaan palatessani ilta alkoi jo hämärtyä ja kaupungin valot syttyivät yksi toisensa jälkeen. Tavallaan oli miellyttävää kuulla ja nähdä elämää ja muita ihmisiä. Musiikki soi kaukaisuudessa ja ilmassa tuoksui rasvainen ruoka. Kaupat olivat vielä auki ja mahdollisuudet olivat lähes rajattomat. Silti jäin kaipaamaan Gozon ja Cominon rauhaa.

sliema valletta malta lautta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s