Luzern / Lucerne

luzern

Suomessa tottuu helposti siihen, että kaksikielisyys on vain sellainen aatteellisen tason käsite eikä todellisuudessa tarvitse kuitenkaan osata edes yhtä kieltä kovinkaan hyvin. Sveitsissä, oikeassa monikielisessä maassa, kielierot tulevat kuitenkin vastaan päivittäin.

Aina kun sanoin jollekin olevani matkalla Luzerniin, sain vastaukseksi ranskalaisella aksentilla korjatun Tarkoitat varmaan Lucerneen ja jos taas menin sanomaan, että olen menossa Lucerneen niin eiköhän sieltä tullut tämäkkä saksalainen sanomaan Se on kyllä Luzern. Onneksi olen tottunut siihen etten ole juuri koskaan oikeassa, joten tämä ei minua hätkähdyttänyt.

luzern

En ole vieläkään täysin varma, kumpi se nyt virallisesti sitten on. Ehkä se on molempia samanaikaisesti. Nimestä huolimatta tämä sveitsiläinen kaupunki on kaunistakin kauniimpi. Jokainen katu ja aukio on kuin suoraan postikortista. Kaupungissa on paljon pankkeja ja suklaapuoteja. Juuri muuta en itse löytänyt. No, niitä kauniita postikorttimaisemia tietenkin.

lucerne

lucerne

luzern

luzern

Kesäinen sadesää yllätti minut juuri kun olin kiipeilemässä kaupunkikeskustan laidalla sijaitsevalla Museggmauerilla eli Musegg-muurilla. Kaupunkia piirittävä muuri ja sen yhdeksän tornia tarjoavat mahtavat näkymät kaupungin ja Lucerne-järven ylle… Vai onko se Luzern-järvi?

junalla sveitsissä

Sade yltyi kuitenkin hetkessä niin voimakkaaksi, että päätin suosiolla juosta junaan ja jatkaa kohti aurinkoisempia maisemia. Sade ehti kuitenkin kastaa minut märemmäksi kuin tunnin suihku, joten junassa oli kivaa näyttää ja haista märältä koiralta.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s