Viehättävä Vanha Rauma

vanha raumavanha raumavanha rauma

Ihmiset tottuvat omaan ympäristöönsä niin nopeasti, että kauneimmatkin maisemat tuntuvat pian arkipäiväisiltä. Itse en ainakaan Raumalla asuessani ikinä tullut edes ajatelleeksi kaikkea sitä kauneutta, joka minua siellä jatkuvasti ympäröi. Nuorena kaupunki tuntui vain ahtaalta, tukahduttavalta. Toki minulla oli nuoruusvuosinani kaupungissa myös hienoja hetkiä, jopa suurenmoisia hetkiä. Yleisesti ottaen kaupunki tuntui silloin kuitenkin aivan liian pieneltä ja tapahtumaköyhältä.

vanha rauma

vanha rauma

rauma

Asuttuani joitain vuosia poissa olen kuitenkin oppinut arvostamaan rauhallisen Rauman ainutlaatuista tunnelmaa. Kaupunkia reunustavat upeat hiekkarannat ja vesibusseilla pääsee tutustumaan kuvankauniiseen lähisaaristoon. Suurin vetonaula Raumalla on kuitenkin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi nimetty vanha kaupunki.

vanha rauma

vanha rauma

vanha rauma

vanha rauma kiinalainen ravintola

vanha rauma

Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäinen puutalokaupunki. Alueen asemakaava on peräisin keskiajalta, vanhimmat talot ovat 1600-luvun lopulta tai 1700-luvun alkupuolelta. Naapurustoa ei kuitenkaan kohdella kuin museota – kaikki talot ovat asutettuja ja alueella on paljon pieniä puoteja ja ravintoloita.

vanha rauma

kitukränn rauma

Vanhasta Raumasta löytyy myös Suomen kapein katu, Kitukränn

rauma

rauma

vanha rauma

Useimmiten Vanhan Rauman kadut ovat utuisen rauhallisia, mutta heinäkuun viimeisellä kokonaisella viikolla kaupunki herää eloon. Pitsiviikko pitää sisällään monenlaisia tapahtumia aina pitsipenisnäyttelyistä pitsimissikisoihin. Suurin osa tunnelmallisista sisäpihoista muuttuu viikon ajaksi taidegalleriaksi tai pop-up-ravintolaksi. Perjantaina vanhan kaupungin kadut suljetaan autoilta ja Mustan pitsin yö voi alkaa.

Kaupunkilaiset pukeutuvat perinteen mukaisesti mustaan pitsiin ja lähtevät kiertelemään vanhan kaupungin gallerioita, puoteja ja terasseja. Juhlinta jatkuu pitkälle yöhön asti elävän musiikin, sisäpihatanssien ja iloisen yhdessäolon merkeissä. Lähivuosina kaupungissa on pitsiviikolla järjestetty myös kansainväliset markkinat, joissa pääsee maistelemaan esimerkiksi ranskalaisia juustoja, italialaisia leivonnaisia tai lähi-idän herkkuja.

vanha rauma

vanha rauma

vanha rauma

rauma

Vanhan Rauman rajojen ulkopuolella kaupunki on vehreä ja merellinen, rauhallinen ja kaunis. Polkupyörä on kaupungissa paras ja ehkä suosituin kulkuneuvo ja sen selässä on helppo nauttia pienkaupungin tunnelmasta.

rauma

rauma

rauma

rauma

rauma

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s