Villi ja vauhdikas Split

split kroatia

Minulla ei ollut erityisen korkeita odotuksia matkustaessani ensimmäistä kertaa Kroatiaan elokuussa 2013. En oikeastaan ollut varma, millainen kohtalo minua perillä odottaisi. Pahin pelkoni oli, että vastassa olisi täysin turistien valtaan joutunut alue, josta on mahdoton löytää yhtäkään miellyttävää ja/tai autenttista elämystä. Kroatian rannikko ja kaunis Split palkitsivat kuitenkin matalat odotukseni suurilla ja aidoilla elämyksillä sekä monilla ikimuistoisilla hetkillä.

split kroatia

split kroatia

Splitin kuvankauniilla rantakadulla vallitsee etäisesti rivieramainen tunnelma. Kaikki tässä kaupungissa on kaunista.

Split on täynnä hyviä ravintoloita, mutta yksi omista suosikeistani on rantakadun länsipäädyssä sijaitseva Konoba Atlantida (Trumbiceva obala 13), jossa ruoka on yksinkertaista ja herkullista, aitoa kroatialaista keittiötä. Kroatiassa maistoin ensimmäistä kertaa elämässäni myös hain lihaa jossain vanhan kaupungin kapealla kadulla sijaitsevassa terassiravintolassa. Itse hai ei ollut erityisen herkullista, mutta elämys oli ikimuistoinen.

split kroatia

kroatialainen ruoka split

split kroatia

split kroatiasplit kroatia

 

UNESCO:n maailmanperintökohteeksi nimetty tunnelmallinen vanha kaupunki on yllättävän laaja ja sokkeloinen. Kartasta ei juurikaan ole apua, koska kaikkia katuja ei välttämättä ole merkitty niihin ollenkaan eikä niissä ainakaan vaivauduta kertomaan joidenkin katujen päättyvän umpikujaan.

Sokkeloinen alue pitää kuitenkin sisällään suuria aarteita. Joidenkin kapeiden kujien päädyssä voi odottaa vain ankea umpikuja tai hiljainen sisäpiha, mutta toisilla vastaan saattaa tulla eläväisiä aukioita, mahtavia ravintoloita tai riehakkaita baareja. Suurimmat aarteet löytääkseen on oltava valmis eksymään matkan varrella.

Itse pakenin monesti vanhan kaupungin varjoisille kujille myös hakemaan hetkellistä helpotusta elokuiseen helteeseen lämpötilojen lähennellessä neljääkymmentä astetta. Ajoittain kuumuus nousi lähes sietämättömäksi.
split kroatia

split kroatia

split ranta

Suosittu Bacvice Beach sijaitsee kaupungin laidalla

hotel bellevue split

Splitin hotellini muistutti valitettavasti lähinnä The Shining -elokuvan murhataloa, ja niillä 40 asteen helteillä oli myös erityisen mahtavaa, että ilmastointi ei tietenkään toiminut. Yöt kuluivat kylmässä suihkussa pomppien ja alasti tuulettimen edessä tuskaillen. Yhtenä tuskallisen kuumana iltana luovutin ja lähdin vaeltamaan vanhan kaupungin kujille.

Muutaman kerran eksyttyäni päädyin kapealle kadulle, joka nousi melko jyrkästi ylöspäin. Kadun molemmin puolin oli vieri vieressä baareja, jotka olivat täynnä paikallisia ja onnekkaita matkailijoita. Istahdin alas ja tilasin kylmän juoman. Olisin hieronut itseäni jääpaloilla, mutta en kehdannut kun joku olisi kuitenkin huomannut. Muutaman viilentävän juoman jälkeen jatkoin matkaani eteenpäin ja päädyin pienelle sisäpihalle, jossa musiikki pauhasi paljon kovemmin kuin muissa baareissa.
ghetto club split

Academia Club Ghetto (Dosud ulica 10) osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi – tutustuin hetkessä moniin paikallisiin ja matkailijoihin ja sain piristystä yksinäiseen ja hikiseen iltaani. Yhtäkkiä ajauduinkin uusien ystävieni kanssa baarista toiseen.

split

split

Baarihyppelymme päättyi Bacvice-rannan laidalla sijaitsevalle Tropic Clubille, jonka suljettua ihmiset siirtyivät laumoittain rannalle ja kahlasivat pitkälle viilentävään meriveteen. Juhlat jatkuivat rannalla pitkälle aamun asti ja minäkin päädyin alastonuinnille Adrianmereen kodittoman sirkustaiteilijan sekä erään Euroopan komission edustajan kanssa. Erittäin onnistunut ilta siis.

split

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s